Alles Over Ouderschap EenVader en moeder die vreugdevol dochter in groen gebied lopen - Alles Over Ouderschap Banier

Het ouderschap


Het ouderschap - Ouderlijke toewijding
Het ouderschap kan de meest gezegende taak zijn die je ooit zult hebben. Maar het kan soms ook de moeilijkste zijn. Maar, als je weet wat je taak als ouder feitelijk inhoudt, dan kan dat al een heleboel helpen. Op de eerste plaats bestaat de taak van een ouder uit de zorg, de bescherming, de voeding en het onderwijs van je kinderen. Als jij op het punt staat om de beslissing te nemen om al dan niet een ouder te worden, dan zul je zien dat het ouderschap voor- en nadelen heeft, maar dat de voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen. Het is een taak die van jou toewijding, geduld, liefde en consequent gedrag vereist.

De voordelen:

Als jij gedreven bent om een goede ouder te zijn, dan zijn je opofferingen zeker de moeite waard. Je zult een onvoorwaardelijke liefde ervaren, die je bijna alleen maar in onschuldige kinderen kunt waarnemen. Zij houden van je, vertrouwen je en kijken vol bewondering naar je op. Terwijl jij en je kinderen samen ouder worden, zul je ontdekken dat hun toewijding aan jou honderdvoudig wordt terugbetaald. Wanneer zij opgroeien tot verantwoordelijke jonge volwassenen zullen zij jou eren met hun liefde en hun prestaties. Je zult ontdekken dat al je toewijding als ouder de moeite waard is geweest en je zult ongelooflijk trots zijn op je kinderen. Kinderen zullen positief reageren, omdat jouw toewijding hen in alle omstandigheden zekerheid biedt.

De nadelen:

Ben jij voldoende toegewijd om als ouder je beste beentje voor te zetten? Vaak is het voor nieuwe ouders een schok wanneer zij ontdekken dat hun eigen tijd niet meer hun eigen tijd is. Je realiseert je plotseling dat je verantwoordelijk bent voor een ander klein wezentje. Ze eisen jouw tijd en aandacht en vergen meer van je dan enig ander mens ooit van je heeft gevraagd. De opvoeding van een klein kind neemt meer van je tijd en aandacht in beslag dan jij je ooit had kunnen voorstellen. Zelfs iets heel eenvoudigs als het helemaal afkijken van je favoriete TV show kan een zeldzame gebeurtenis worden. Die tijd moet nu ook gebruikt worden voor voedingen, luiers verwisselen, schommelen, lezen, spelen, schoolactiviteiten, sport en andere lessen. Als jij besluit om een ouder te worden, dan ben je dat voor het leven.


Het ouderschap - Ouderlijk geduld en liefde
Van je kinderen houden heeft alleen maar voordelen. Je liefde zal geduld voortbrengen. Onthoud dat liefde niet alleen maar een emotioneel gevoel is: het is een actie. Je daden zullen een uiting zijn van je natuurlijke liefde. Net zoals God van al Zijn kinderen houdt (zelfs als we er een janboel van maken), zo zul jij als ouder ook van jouw kinderen houden, zelfs als zij er een janboel van maken. En zullen zij er een janboel van maken?

Absoluut. Dat hebben we allemaal gedaan en we doen dat nog steeds. Wanneer onze kinderen dat doen, dan kunnen we geduldig met hen zijn, hen uitleggen wat ze fout hebben gedaan en hen leren hoe zij het beter kunnen doen. Kinderen weten niet automatisch wat zij moeten doen of hoe ze de juiste beslissingen kunnen nemen. Wij brengen "ongetrainde" en onschuldige kinderen ter wereld. Soms vergeten ouders dat we het gedrag van onze kinderen moeten bijsturen. Maar dit is een van die zaken waarin we onze liefde in daden moeten omzetten. Als we dat niet doen, dan zeggen we eigenlijk: "Ik geef niet genoeg om je dat ik er wat om geef wat je doet." Een dergelijke onverantwoordelijke houding opent de deur voor kinderen om op zoek te gaan naar liefde waar zij die ook maar kunnen vinden. Dat kan heel gemakkelijk leiden tot losbandig gedrag, drugsgebruik of associaties met straatbendes en andere plaatsen waar zij het gevoel kunnen hebben aanvaard te worden (al is dat voor henzelf heel destructief).

Spreuken 22:6 zegt: "Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is." En "de juiste weg" betekent letterlijk: "de juiste weg voor dat kind". Elk kind is anders en elk kind heeft een unieke persoonlijkheid. Het is natuurlijk om kinderen op dezelfde manier groot te brengen, maar dit vers wijst erop dat we moeten letten op het individuele karakter dat God aan elk van hen gegeven heeft. Elk kind heeft zijn eigen natuurlijke neigingen. Als ouders kunnen wij het kind helpen om die neigingen in de juiste richting te leiden en te ontwikkelen. Als we vanaf het begin een goed fundament voor hen opbouwen, dan zullen zij opgroeien tot gezonde, verantwoordelijke volwassen mensen.


Het ouderschap - Consequent ouderschap
Consequent ouderschap is enorm belangrijk en hangt samen met liefde en discipline. Maar consequent gedrag is vaak moeilijker voor de ouder dan voor het kind. Er is een toewijding nodig om een goed ouder te zijn en op het juiste pad te blijven. Het is vaak te gemakkelijk om te zeggen: "Oké, doe maar", omdat we moe zijn en geen zin hebben om weer "nee" te zeggen. En soms voelen de ouders zich schuldig en willen ze het kind niet van streek brengen.

Terugkerend naar onze eerste paragraaf kunnen we herhalen dat ons begrip van onze ouderlijke taak belangrijk is. We moeten er duidelijk over zijn dat wij de "ouder" zijn en niet de "beste vriend" van onze kinderen. Een vader die ik ken vertelde me dat hij zijn tienerjongens er regelmatig aan herinnert dat zijn vaderschap geen populariteitswedstrijd is. Er zullen momenten zijn waarop je kinderen boos zullen zijn, zeggen dat zij je haten of afstandelijk worden omdat je een beslissing hebt genomen die je weigert terug te draaien. Maar als je daar consequent in bent, dan zal dat het leven op de lange duur gemakkelijker maken en ook verbeteren, niet alleen voor jou maar ook voor je kind.

De toepassing van een consequente tuchtiging leert kinderen hoe zij kunnen functioneren in een gezin en in een samenleving die gevuld zijn met grenzen, regels en wetten waar wij ons allemaal aan moeten houden. Consequent ouderschap geeft kinderen een gevoel van zekerheid, geborgenheid en eigenwaarde. Als je deze dingen in gedachten houdt, dan zal dat je ouderschap vergemakkelijken.

Er zijn tegenwoordig een groot aantal boeken en online tips over het ouderschap te vinden. Maak er gebruik van. Bid voor kracht en leiding van God. Lees wat Hij over het ouderschap te zeggen heeft en neem de beslissing om een zo goed mogelijke ouder te worden met toewijding, liefde en consequent gedrag.

Leer meer!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutParenting.org, Alle rechten voorbehouden