Alles Over Ouderschap EenVader en moeder die vreugdevol dochter in groen gebied lopen - Alles Over Ouderschap Banier

Ouderlijke vaardigheden


Ouderlijke vaardigheden - Een overzicht
In de tijd waarin onze ouders werden geboren, werden ouderlijke vaardigheden door de familie aangeleerd: als ouders, grootouders, tantes en ooms al niet in hetzelfde huis woonden, dan woonden zij normaal gesproken slechts een paar kilometer van elkaar vandaan. Zij waren altijd beschikbaar om hun aanzienlijke wijsheid over onderwerpen als zwangerschap, bevalling en opvoeding op de jongere generatie over te dragen. Maar tegenwoordig zijn we een maatschappij geworden waarin we vaak maar kortstondig op dezelfde plek blijven. Het is een zeldzaamheid te noemen als familieleden ook maar in de omgeving wonen!

Sinds het einde van de 20e eeuw hebben ouders creatieve manieren moeten ontwikkelen om hun kinderen op te voeden. We surfen het internet, we lezen boeken, volgen lessen, praten via de telefoon met onze ouders en raken bevriend met andere ouders die "dit al meegemaakt hebben". We filteren dan al deze informatie door onze eigen moraliteit, gevoeligheden en persoonlijkheden om ze voor onze eigen gezinnen te kunnen gebruiken. Zou het niet veel gemakkelijker zijn als elke baby met zijn eigen gebruiksaanwijzing geboren zou worden?


Ouderlijke vaardigheden - Tuchtiging
Tuchtiging is waarschijnlijk de belangrijkste en meest controversiële ouderlijke vaardigheid. We zijn het als ouders vaak niet eens over welk soort tuchtiging op welk moment toe te passen. Een gepaste tuchtiging voor een tweejarig kind kan vaak niet gepast zijn voor een tienjarig kind of een tiener. Het belangrijkste stuk van de puzzel is vaststellen wie het heft in handen heeft: de ouders of het kind. Dit mag eenvoudig klinken, maar in onze huidige tijd is het antwoord niet altijd even duidelijk.

De angst om een kind te krenken of teleur te stellen leidt er toe dat veel ouders hun kinderen toestaan om de heerser in huis te worden. Maar kinderen hebben strikte grenzen nodig die voortkomen uit een duidelijke en consequente ouderlijke tuchtiging. Of de toegepaste methode nu bestaat uit correcties, "in de hoek staan", het tijdelijk wegnemen van bepaalde voorrechten, een vorm van huisarrest, extra karweitjes, of een pak voor de broek, het is cruciaal dat we onze verantwoordelijkheid zeer serieus nemen. Wij horen onze kinderen op een zodanige manier groot te brengen dat zij morele, respectabele volwassenen zullen worden.


Ouderlijke vaardigheden - Onderwijs
Herkennen wat wij onze kinderen nu eigenlijk bijbrengen is een kunst. Het is een ouderlijke vaardigheid waar we allemaal van kunnen profiteren. Vanaf het moment dat onze kinderen worden geboren leren zij al van ons. Ze leren dat wij reageren als ze huilen. Als ze aan ons haar trekken dan roepen we: "Auw!" Als ze hun mok op de vloer gooien, dan rapen wij die op. En met het verstrijken van de tijd leren we hen ook lopen, praten, aankleden, lezen en schrijven.

Als ouders hebben wij ook de verantwoordelijkheid om onze kinderen moraliteit en correcte waarden te leren. We kunnen niet puur op de scholen vertrouwen om deze belangrijke verplichting te vervullen. Op een bepaald moment in de jonge kinderjaren zullen de ouders een beslissing moeten nemen over het formele onderwijs van het kind. Zal hij naar een openbare school of naar een privéschool gaan? Zoja, naar welke school dan? Of zal hij, indien mogelijk, thuis onderwezen worden?

Een verscheidenheid aan factoren speelt een rol wanneer we nadenken over de opleiding van onze kinderen:

  • De financiële situatie van het gezin
  • De kwaliteit van plaatselijke openbare en privéscholen
  • Het opleidingsniveau van de ouders
  • De persoonlijkheden van de ouders en de kinderen
  • De mogelijkheid om thuisonderwijs te verzorgen
  • Een groot aantal andere factoren
Het succes van een kind in het onderwijs hangt niet altijd alleen af van de school, maar ook van de betrokkenheid van de ouders.


Ouderlijke vaardigheden - Financiën
Een effectieve afhandeling van financiële zaken is een ouderlijke vaardigheid die ons zal achtervolgen tot de kinderen volwassen zijn. Het begint met de gedachte die ons hart even doet stilstaan: "We gaan een baby krijgen! Hoe gaan we dat in vredesnaam betalen?" Veel stellen wachten met hun gezinsuitbreiding tot zij hier een gerieflijke hoeveelheid geld voor opzij hebben gezet.

Sommige gezinnen willen genoeg sparen zodat mama kan stoppen met werken en een bepaalde periode thuis kan blijven. Anderen willen genoeg sparen zodat mama voor altijd thuis kan blijven. En dan zijn er die dappere zielen die er gewoon induiken en wel zullen zien wat er zal gebeuren.

Maar financiële beslissingen houden hier niet op. Als mama thuis blijft, dan wordt een levensverzekering nog belangrijker dan voorheen om de familie te beschermen, mocht er iets met papa gebeuren. En vergeet ook vooral niet dat er gespaard moet worden, zodat de kinderen later kunnen gaan studeren! In 2004 bedroeg het gemiddelde collegegeld in de Verenigde Staten al meer dan $20.000 voor vier jaar aan een openbare universiteit. Privé-universiteiten rekenden zelfs vier keer zoveel. Dat komt neer op $80.000 en dan hebben we het nog niet eens over kost en inwoning!

Tegenwoordig hebben ouders te maken met luiers, kleren, voeding, ontspanning, onderwijs, kinderopvang, zakgeld en ontelbare andere uitgaven. Wijze ouders zullen ook vooruitkijken naar de toekomstige financiële situatie van het gezin (na één, vijf of zelfs tien jaar) en dan hun doelen op papier zetten. Deze doelen kunnen zo eenvoudig zijn als het op een spaarrekening zetten van 50 Euro per maand voor de studietijd van de kinderen of op een andere manier wat geld opzij zetten.

Kinderen brengen ons veel vreugde, maar geven ons ook een grote verantwoordelijkheid. Neem de tijd om vooruit te kijken en te plannen, want dit kan veel stress en zorgen wegnemen wanneer je kinderen opgroeien.


Leer meer over het ouderschap!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutParenting.org, Alle rechten voorbehouden