Alles Over Ouderschap EenVader en moeder die vreugdevol dochter in groen gebied lopen - Alles Over Ouderschap Banier

Kinderen met bijzondere behoeften


Kinderen met bijzondere behoeften - Uitdagingen
Het ouderschap gaat altijd gepaard met uitdagingen, maar wanneer je een kind met bijzondere behoeften ("special needs") hebt, dan stapelen deze uitdagingen zich op. Als ouder zul je dan allerlei nieuwe vaardigheden moeten leren. Het is mogelijk dat je een pleitbezorger voor je kind moet zijn, dat je kind hulp nodig heeft bij het sluiten van vriendschappen of dat je medische beslissingen moet nemen waar je nog nooit over hebt nagedacht.


Kinderen met bijzondere behoeften - Advies van een "special needs" kind
Ik ben zelf een jonge vrouw met een handicap. Ik wil graag wat nuttig advies met jullie delen over het opvoeden van een kind met bijzondere behoeften. Ik begrijp dat alle kinderen verschillend zijn en unieke behoeften hebben, dus zorg er vooral voor dat je doet wat het beste is voor jouw kind in jullie specifieke situatie.

 • Zorg ook voor jezelf.
  Allereerst moet je weten dat het oké en natuurlijk is om door een rouwproces te gaan. Ouders hebben normaal gesproken dromen en hoop voor hun kinderen. Wanneer je ontdekt dat jouw kind een of meer bijzondere behoeften heeft, dan kunnen sommige van die dromen aan diggelen geslagen worden. Bespreek dit met mensen die dicht bij je staan, vooral je partner. Rouw samen. En als er zaken zijn waar jullie samen niet uit lijken te komen, ga dan op zoek naar hulp voor je problemen. Christelijke counseling is dan een goede optie. Jij en je kinderen zullen al genoeg omhanden hebben zonder de stress van een echtscheiding.

  Misschien denk jij wel dat je de enige bent die voor jouw kind met bijzondere behoeften kan zorgen, maar toch moet je soms even wat afstand nemen. Ga op zoek naar mensen die je vertrouwt en die bereid zijn om te leren hoe zij voor jouw kind kunnen zorgen. Je zult af en toe tijd nodig hebben om te ontspannen en je zult af en toe tijd moeten hebben voor je partner.

 • Help je kind om zijn of haar dromen te vervullen.
  Bemoedig je kind wat betreft de gaven die God hem of haar heeft gegeven. God heeft jouw kind, net als alle andere mensen, bepaalde vermogens gegeven. Ontdek wat die gaven zijn en help je kind om ze te ontwikkelen. Je kind kan bijvoorbeeld van kunst houden. Overweeg dan de mogelijkheid om hem of haar teken- of schilderlessen te laten volgen. Of denk eens na over muzieklessen.

  Mijn ouders weten dat ik een interesse in schrijven heb en daarom hebben zij mij geholpen om de middelen te verwerven om mijn schrijftalent te ontwikkelen.

 • De moeilijkheid van vriendschappen.
  Het kan moeilijk zijn om je kind met bijzondere behoeften te helpen bij het sluiten van vriendschappen. Aan de ene kant wil jij je kind niet in een situatie brengen waarin hij (of zij) niemand kent en jij hoopt dat het allemaal wel in orde zal komen. Aan de andere kant wil jij niet in zijn plaats spreken. Het is voor iedereen moeilijk om hierin de juiste balans te vinden. Praat met je kind en ontdek hoe hij hierover denkt en hoeveel betrokkenheid hij van jou wenst op dit gebied.

  Gebruik je onderscheidingsvermogen zo goed als je kunt wanneer je kind met vriendjes speelt. Kinderen met bijzondere behoeften zijn een gemakkelijk doelwit voor allerlei soorten misbruik. Het is wellicht een goed idee om er zelf bij te zijn tot jij het andere kind en hun gezin goed kent.

  Jouw kind met bijzondere behoeften zal waarschijnlijk steeds minder afhankelijk van jou worden. Na verloop van tijd zal hij vaker alleen willen zijn met zijn vriendjes en zal hij jou, de ouder, er niet altijd bij willen hebben.

 • Ben betrokken bij het onderwijs van je kind.
  Ik wil je ook aanbevelen om nauw betrokken te zijn bij het onderwijs van je kind. Sommige scholen behandelen kinderen met bijzondere behoeften uitstekend. Andere scholen zijn niets meer dan een dagverblijf voor dit soort kinderen en geven hen nauwelijks het onderwijs dat zij nodig hebben. Als jij als ouder hierbij betrokken blijft, dan kun jij zelf inschatten wat jouw kind leert en of de school is wat jouw kind nodig heeft.


Kinderen met bijzondere behoeften - Zoek steun
Ik wil je ook aanmoedigen om andere gezinnen te leren kennen die kinderen met bijzondere behoeften hebben. Leer van hen en stel vragen aan meer ervaren ouders. Als jij geen ouders van kinderen met bijzondere behoeften kent, ga dan eens online op zoek. Je zult vele discussieforums vinden waar jij met je vragen terecht kunt. Mogelijk zijn er ook plaatselijke steungroepen die je kunt bezoeken.

Vergeet niet dat Jezus zei: "Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden" (Matteüs 11:28-29). De opvoeding van een kind met bijzondere behoeften kan slopend zijn. Wend je in moeilijke tijden tot de Heer. Dat zal je verfrissen en een betere ouder van je maken. De Heer schiet ons altijd te hulp wanneer wij Hem nodig hebben.


Leer meer!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutParenting.org, Alle rechten voorbehouden