Alles Over Ouderschap EenVader en moeder die vreugdevol dochter in groen gebied lopen - Alles Over Ouderschap Banier

Bedplassen


Bedplassen - De benamingen
Er zijn verschillende andere benamingen voor bedplassen: enurese, enuresis, bedwateren, primaire enurese (elke nacht) en secundaire enurese (sporadisch). Hoe je het ook noemt, bedplassen veroorzaakt veel stress voor zowel het kind als het gezin.


Bedplassen - De oorzaken
Voor een kind is bedplassen geen lachertje. En dat zou het voor de ouders ook niet moeten zijn. Zonder de benodigde hulp om de overgang naar droge nachten te maken, kan een kind blijvende psychologische gevolgen ondervinden. De sleutel tot een eenvoudige overgang is de juiste informatie en kennis voor de ouders.

Er bestaan verschillende oorzaken voor bedplassen:

 • Nog niet volgroeide blaasspieren - Vijftien van de honderd kinderen die in bed plassen doen dit omdat hun blaasspieren nog niet volgroeid zij. Ze zijn daarom nog niet sterk genoeg om de urine de hele nacht binnen te houden. Deze kinderen zullen van het probleem af zijn zodra de blaas is volgroeid.

 • Veranderingen in de leefsituatie - Spanningen in de levens van kinderen zijn de tweede belangrijkste oorzaak voor bedplassen. Deze spanningen kunnen voortkomen uit de komst van een nieuw babybroertje of -zusje, een echtscheiding, een verhuizing, een sterfgeval in de familie, of lichamelijke veranderingen zoals suikerziekte.

 • Emotionele onrust - Negatieve emoties in huis kunnen ook tot bedplassen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat zich niet kan aanpassen na een adoptie. Elke gezinssituatie die een plotselinge emotionele instabiliteit voor het kind veroorzaakt kan een serieuze psychologische spanning tot gevolg hebben die zich lichamelijk manifesteert in bedplassen.

 • Bedplassen - De oplossingen
  Er kunnen door de ouders en het kind veel bemoedigende stappen worden gezet om het probleem van het bedplassen te elimineren:

 • Luister naar de zorgen van je kind. Kinderen plassen zelden met opzet in bed. Neem de tijd om naar hun angsten en zorgen te luisteren. Maak plannen en ben voorbereid wanneer het weer gebeurt. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten helpen bij het opruimen. Laat hem (of haar) weten dat dit geen straf is, maar een manier waarop hij kan helpen. Een uitleg van de dingen die hiervoor gedaan moeten worden geeft het kind een begrip van privacy en discretie en minimaliseert de slaaponderbreking.

 • Stel je kind gerust dat je hem niet zult plagen of berispen voor het bedplassen. Schaamte is heel gewoon voor bedplassende kinderen, wat nog meer zorgen toevoegt aan hun al gespannen toestand. Help deze zorg te verlichten voordat het een probleem wordt.

 • Bezoek een huisarts. Je dokter zou geneesmiddelen kunnen voorschrijven die de blaas helpen om urine door de hele nacht heen vast te houden. De dokter zou ook verschillende technieken aan je kind kunnen uitleggen waarmee de blaas getraind kan worden en het vermogen om urine vast te houden wordt vergroot, zoals oefeningen of stille zoemers die het kind wakker maken.

 • Bewaar schone lakens dicht bij het bed, zodat ze klaar liggen voor een nachtelijke schoonmaakbeurt. Overweeg de aanschaf van watervaste lakens of andere middelen om de matras te beschermen.

 • Raak niet ontmoedigd! Het goede nieuws is dat de meeste kinderen het bedplassen zonder tussenkomst ontgroeien. Liefdevolle ouders en vastberaden kinderen vormen samen een team dat dit probleem kan winnen.


 • Leer meer over het ouderschap!  WAT DENK JIJ?
  Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

  Wat is uw reactie?

  Ja, ik wil Jezus volgen

  Ik ben al een volgeling van Jezus

  Ik heb nog steeds vragen

  Hoe kan ik God kennen?
  Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


  Copyright © 2002-2021 AllAboutParenting.org, Alle rechten voorbehouden